Kulecki
Administrator
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 1119
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn / Warszawa
|
Wysłany: Pią 17:30, 23 Lip 2010 Temat postu: [degustacja] Koreb Łaskie i Łaskie Żywe |
|
|
Mikrobrowary. Tu warzy się piwo jak za dawnych czasów: w małych ilościach, z pasją. To nie przemysłowy wyrób koncernu legitymującego się flotą białych kombi z kratką (mam alergię na to zjawisko). Czas na piwo z duszą. Jakkolwiek Tapir już pisał o produktach Koreba - pozwolę sobie dodać co swoje.
Nie jest łatwo kupić Łaskie w Warszawie; nam się udało przy okazji kiermaszu w jednym z marketów: do tego zakupiłem sagan smalcu z pysznymi skwarkami, bochen domowego chleba i pęto swojskiej, prawdziwej kiełbasy. Była naprawdę swojska, znam się. To była uczta! Na samo wspomnienie dostaję ślinotoku jak pewien sławny wilczur.
Nazwa: Łaskie. Regionalne piwo tradycyjne
Producent: Browar Koreb, Łask
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel
Parametry: 5.2% alkoholu objętościowo, utrwalone naturalnie
Butelka: 500ml
Nazwa: Łaskie Żywe. Piwo tradycyjne niefiltrowane
Producent: Browar Koreb, Łask
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel
Parametry: 6.5% alkoholu objętościowo, niepasteryzowane
Butelka: 500ml, 2l, 5l (!)
Tak, to ma sens. Pijąc piwo z browaru Koreb naprawdę czujemy rękę piwowara - jeszcze raz, to nie jest przemysłowy produkt któregoś z krajowych gigantów. Wcale mnie nie dziwi, że Łaskie Żywe otrzymało Kryształową Statuetkę Oborki 2009 za Najlepszy Przysmak Regionalny w roku 2009, te piwa są naprawdę wyraziste i charakterne! Smak mocny, mimo jasnej barwy, bardziej słodowy, niż chmielowy. Oba piwa różnią się nieco mocą, barwą smaku i charakterem, ale są raczej adresowane do tego samego kręgu odbiorców: wielbicieli wyrazistych, pewnych, tradycyjnych smaków. Polecam, pomimo wysokiej ceny. Chociaż dla spróbowania.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kulecki dnia Pią 17:32, 23 Lip 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|