Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna www.wmh.fora.pl
Forum Warszawskiej Magistrali Hutniczej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[degustacja] Podpiwek Obołon

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna -> OT / Biopaliwa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kulecki
Administrator



Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 1119
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn / Warszawa

PostWysłany: Nie 19:55, 24 Sty 2010    Temat postu: [degustacja] Podpiwek Obołon

Trochę nie na temat, bo niniejszy napitek nie zawiera w sobie alkoholu. Ale że reprezentuje najpopularniejszą na Forum WMH kategorię napojów, czyli produkty fermentacji słodu - niech już będzie.

Nazwa: Podpiwek Obołon
Producent: Obołon A. T. Ukraina
Skład: uzdatniona woda artezyjska, naturalny ekstrakt słodu jęczmiennego, naturalny aromatyzator zbożowy "Sprawżnij", cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy, dwutlenek węgla, konserwowany benzoesanem sodu
Parametry: zawartość alkoholu 0.0%
Butelka: 1l PET.

Podpiwek to klasyka, znany na ziemiach Rzplitej od stuleci napój orzeźwiający. Ten jednak pochodzi ze znanego ukraińskiego browaru Obołon, którego wyroby Użytkownicy Forum WMH testowali wielokrotnie, nierzadko do pełnego wycieńczenia.
Podpiwek Obołonu ma kwaskowaty, naturalny smak; nie jest tak syntetyczny i wygładzony, jak nasze piwa karmelowe. Ma intensywny aromat i herbaciany kolor. Producent zastrzega, że możliwa jest obecność osadu, ale w mojej butelce go nie stwierdziłem. Obołoński podpiwek jest bardzo delikatnie gazowany, co poczytuję jako zaletę.
Myślę, że Podpiwek Obołon to dobra propozycja dla tych, którzy chcą przetestować staropolskie smaki. Tym samym polecić można obołoński kwas chlebowy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cvana
dyspozytor zakładu taboru



Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 286
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa - obecnie Bielany

PostWysłany: Pon 12:21, 25 Sty 2010    Temat postu: Re: [degustacja] Podpiwek Obołon

Kulecki napisał:
Tym samym polecić można obołoński kwas chlebowy.

Tapir wykupuje chyba połowę zapasu tego chlebowego w pobliskim sklepiku w garażu. Rzeczywiście dobry.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek Wardas
zawiadowca stacji



Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 376
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa - Wawrzyszew

PostWysłany: Pon 13:02, 25 Sty 2010    Temat postu: Re: [degustacja] Podpiwek Obołon

cvana napisał:
Kulecki napisał:
Tym samym polecić można obołoński kwas chlebowy.

Tapir wykupuje chyba połowę zapasu tego chlebowego w pobliskim sklepiku w garażu. Rzeczywiście dobry.


Dobry, choć jak dla mnie za słodki - ale na rynku są wyłącznie jeszcze bardzie słodkie, mniej słodkie można znaleźć na jakichś targach gdzie lany jest z beczki. Na codzień (tj. gdy chcemy iść do sklepu i kupić)Obołon jest najlepszy Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cvana
dyspozytor zakładu taboru



Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 286
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa - obecnie Bielany

PostWysłany: Wto 11:02, 26 Sty 2010    Temat postu:

Dokładnie tak jak piszesz Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tapir
starszy maszynista



Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bielany, kawałek od torów, gdzie jeszcze niedawno było słychać 13N

PostWysłany: Wto 23:51, 26 Sty 2010    Temat postu:

Podpiwek Obołonia testowałem i nie podszedł mi aż tak jak kwas. Jednak wolę ten drugi smakołyk.
Co do samego kwasu tejże marki, jest faktycznie niezły, orzeźwiający, dobrze wysycony CO2, ale jednak traktuję go bardziej jako "codzienny" napój. W kategoriach dobrego kwasu Smile wolę produkty litewskie (oryginalne trudne do zdobycia, jednak coraz śmielej wkraczają importerzy i dystrybutorzy - np. w budynku, w którym pracuję, mam do wyboru kwasy litewskiego pochodzenia w dwóch sklepach. Jeden - importowany, pochodzący z browaru Gubernija, drugi - niestety nie pomnę). Niestety wadą jest cena. Obołon kosztuje poniżej 4 złotych za litr, litewskie, w szkle, po 4-5 za 0,5l. Z innej beczki - na bazarku na rogu Wołoskiej i Racławickiej/Odyńca (ostatni sklepik, zdrowa żywność) dostępny jest kwas polski, bardzo "organiczny", praktycznie niegazowany, ale niesamowicie fajny np. do wypicia po obfitym posiłku, aż czuje się jego "zdrowość" Smile
Co do kwasów innych - rosyjski testowałem właśnie w warunkach "festynowych", lany z kraniku na stoisku restauracji Babuszka, bardzo dobry, dość "ciemny" w smaku, wyrazisty. Próbowałem też białoruskiego, kupionego w sklepiku w Białowieży - był relatywnie mało słodki, nawet w porównaniu z litewskimi, też całkiem niezły.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez tapir dnia Wto 23:54, 26 Sty 2010, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tapir
starszy maszynista



Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bielany, kawałek od torów, gdzie jeszcze niedawno było słychać 13N

PostWysłany: Wto 23:56, 26 Sty 2010    Temat postu:

Dodam jeszcze, że zdecydowana większość tego, co sprzedaje się w sklepach spożywczych jako kwas chlebowy, a co produkowane jest w naszym kraju, koło kwasu nawet nie leżało, wystarczy spojrzeć na etykietkę, sama chemia, lista E od góry do dołu, karmel i kwas cytrynowy udają smak prawdziwego kwasu, a gdzieniegdzie w składzie nie ma nie tylko sucharów, ale nawet ekstraktu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ricardos
starszy maszynista



Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Bemowa

PostWysłany: Czw 21:24, 28 Sty 2010    Temat postu:

Panowie, witam i od razu włączam się w temat, bo kwasuś chlebusiowy z [link widoczny dla zalogowanych] to ja bardzo lubię! Do niego nie umywa się żaden polski pseudokwasik na benzoesanie sodowym. W marketach widuję taki kiepawy kwas robiony przez Krynkę z Podlasia, ale to zdecydowanie nie to! Ciut lepszy, acz nie wspaniały k.ch. robi litewski Svyturys, acz nic nie zastąpi ukraińskiego Obolonia! Smile Nie ma lepszego napoju bezalkoholowego na upalne lato od kwasiku z Obolonia! Smile

Rychu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tapir
starszy maszynista



Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bielany, kawałek od torów, gdzie jeszcze niedawno było słychać 13N

PostWysłany: Pon 13:40, 01 Lut 2010    Temat postu:

Właśnie sobie kupiłem w Bomi kwas "Wileński" (dystrybutor - Gerima: [link widoczny dla zalogowanych] ) w szkle, 0,5 i jest naprawdę bardzo dobry. Mniej gazowany od Obołona, raczej "wytrawny", choć słodszy od np. Smetoniska Gira, ogólnie - bardzo dobry. Myślę, że także za sprawą opakowania, bo z PETa to każdy napój smakuje trochę inaczej niż ze szklanej butelki, choć może to kwestia autosugestii Wink Niestety relatywnie drogi, 4,99 za butelkę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tapir
starszy maszynista



Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bielany, kawałek od torów, gdzie jeszcze niedawno było słychać 13N

PostWysłany: Pon 13:47, 01 Lut 2010    Temat postu:

Na stronie tegoż dystrybutora jest dość brutalne (i oczywiście nastawione na podkreślenie zalet kwasów litewskich) porównanie składu niektórych dostępnych na polskim rynku kwasów i "kwasów" Wink Obolon wypada relatywnie nieźle. Ale niektóre to masakra Wink

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez tapir dnia Pon 13:48, 01 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna -> OT / Biopaliwa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin