Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna www.wmh.fora.pl
Forum Warszawskiej Magistrali Hutniczej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[degustacja] Morawskie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna -> OT / Biopaliwa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kulecki
Administrator



Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 1119
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn / Warszawa

PostWysłany: Pon 21:48, 05 Kwi 2010    Temat postu: [degustacja] Morawskie

Namierzone w lodówce Waszego Ulubionego Sklepu z Trunkami przykuje uwagę pięknie zaprojektowaną naklejką w stylu retro. Poprawmy więc cylinder i udajmy się w krainę dawnych wyrobów piwowarskich.

Nazwa: Morawskie
Producent: Z. P. Głubczyce S. A.
Skład: nie podano, zawiera słód jęczmienny
Parametry: 5.6% alkoholu objętościowo, pasteryzowane
Butelka: 500ml.

"Tradycyjny polski produkt", zapewniają piwowarzy z Głubczyc. Nazwa w takim razie jest nieco myląca, bo Morawy to nie Podbeskidzie. Na polską obecność na Zaolziu spuśćmy w tym miejscu zasłonę milczenia. Piszą jeszcze, że "klasycznie warzone", co zgrzyta nieco ze wzmianką o pasteryzacji. Ale akapit na tyle butelki czyta się z zainteresowaniem:
"...ponad 99% piw dostępnych w handlu dojrzewa w tankofementatorach wielkości wieżowców, w czasie 6-ciu do 12-stu dni. Metoda fermentacji w otwartych kadziach polega na pieczołowitym doglądaniu procesu przemiany brzeczki piwnej w szlachetny napój, w naturalny sposób, w terminie 30-stu do 40-stu dni."
Kontemplując styl nie sposób oprzeć się wrażeniu, że powyższy tekst wyszedł spod pióra (no, z klawiatury) przepoconego przedstawiciela handlowego, który właśnie wysiadł ze służbowego białego opla z kratką. Nie zmienia to faktu, że Morawskie to smaczne piwo: wyraziste, choć niezbyt mocne i ostre. Kolor ma wyraźny, herbaciany, ale smak przyjazny nawet wydelikaconym podniebieniom. Morawskie jest klarowne i gładkie. Osobiście jestem za.
Ale swoją drogą: wkładamy tyle pracy i serca w długi proces fermentacji po to, aby potem zapasteryzować finalny produkt? Nie nadążam, kłóci mi się to z podkreślanym tradycjonalizmem procesu. To nie gra, panowie.
Co nie zmienia faktu, że Morawskie pije się całkiem przyjemnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna -> OT / Biopaliwa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin