Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna www.wmh.fora.pl
Forum Warszawskiej Magistrali Hutniczej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[degustacja] Mazowieckie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna -> OT / Biopaliwa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kulecki
Administrator



Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 1119
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn / Warszawa

PostWysłany: Nie 22:38, 21 Cze 2009    Temat postu: [degustacja] Mazowieckie

Metka od pewnego czasu przykuwała moją uwagę jako novum, jednakże okolicznik miejsca, mnie, Warmianina, jakoś zniechęcał. Ostatecznie fakt nieskalania pasteryzacją przeważył.

Nazwa: Mazowieckie
Producent: Browar Konstancin Sp. z o. o.
Skład: woda, słód , chmiel, przeciwutleniacz E-300 (spokojnie, witamina C)
Parametry: 6.0% alkoholu objętościowo, zawartość ekstraktu 12.1%, niepasteryzowane
Butelka: 500ml.

Był taki dowcip o egzaminie na Politechnice Warszawskiej; studenci uzgadniali z profesorem termin kolejnej poprawki i w końcu umówili się na 21:00 któregoś dnia. Jeden ze studentów zaprotestował, skarżąc się na dojazd do domu.
- Gdzie pan mieszka, że tak pan narzeka? - spytał profesor.
- W Konstancinie, panie profesorze - odpowiedział student.
- Proszę pana... w Konstancinie to ja mieszkam; pan to może co najwyżej mieszkać w Jeziornie - skwitował profesor, podkreślając różnicę pomiędzy Konstancinem z tradycjami, a nowobogacką Jeziorną...
Podobnie jest z Browarem Konstancin; nazywa się, jak się nazywa, ale mieści się w Jeziornie.
Ciekawy wynalazek, to piwo. Producent nie pisze, z jakiego słodu zwarzył piwo, w domyśle: słód jęczmienny. Ale po nalaniu do kufla pojawiają się odmienne skojarzenia: piwo jest matowe, nieprzejrzyste. W smaku jest kwaskowate, przywołuje na myśl piwa pszenne.
Generalnie - to piwo jest interesujące: jakkolwiek nie znajdziemy w nim wyraźnego osadu, ma cechy piw nieklarowanych, pierwotnych. Pije się przyjemnie, polecam...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tapir
starszy maszynista



Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bielany, kawałek od torów, gdzie jeszcze niedawno było słychać 13N

PostWysłany: Pon 11:28, 22 Cze 2009    Temat postu:

Mnie "Mazowieckie" jakoś nie przekonało. Z tego samego browaru natomiast od lat niezmiennie lubię "Warszawiaka". Piwo mocne, z charakterem, dość "surowe" i męskie - wręcz "kolejowe" w charakterze Wink Piłem ten browarek lata temu, ostatnio - ku mojej radości powrócił. I choć "Warszawiak" nie wskoczył jakoś do mojego "top", to jednak jest to piwo godne uwagi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kulecki
Administrator



Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 1119
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn / Warszawa

PostWysłany: Wto 22:24, 23 Cze 2009    Temat postu:

Co prawda, to prawda - "Mazowieckie" jest specyficzne: tak jakoś pszenno kwaskowe.
Jak to dobrze, że jest na świecie tyle piwa do spróbowania... mmm...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kulecki dnia Wto 22:24, 23 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Edgar
naczelnik sekcji



Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 945
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa-Jelonki

PostWysłany: Pon 21:12, 09 Lis 2009    Temat postu:

Ja, w ramach odstresu po ciężkiej jeździe postanowiłem się napić piwa. Nie chcialem się truć powszechnie dostępnymi wynalazkami. Z drugiej strony, nie chciało mi się kawał drogi latać. Polazłem do podziemi przy DT Wola. Cóż. Padło na "Dawne" z Browaru Konstancin. No i? Mętne, prawie jak pszeniczne. A smak? Hmmm, dosyc takie no....Trudno wyczuć i jak to nazwać. Miodowo-bagienny posmak (to nie tylko moje odczucie, bo nie spożywałem sam). Moim zdaniem, choc nie pasteryzowane - niezbyt rewelacyjne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TLG
z-ca naczelnika sekcji



Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 435
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: GóRy SzWeDzKiE

PostWysłany: Wto 19:54, 10 Lis 2009    Temat postu:

Mazowieckie trafiłem jakiś miesiąc temu i bardzo dobrze mi weszło. Przyjemny, piwny smak i aromat. Możliwe, że zależy po prostu od dostawy. Jak dla mnie 4+ albo nawet 5-

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wmh.fora.pl Strona Główna -> OT / Biopaliwa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin